Belgeler



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA


Cezaevlerinde bulunan ağır hasta mahpusların, durumlarının araştırılması amacı ile Anayasa’nın 98. Ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince “Meclis Araştırması” açılmasını arz ve talep ederiz.


Pervin BULDAN
BDP Grup Başkanvekili
Iğdır Milletvekili





GEREKÇE

Bugün itibari ile CİSST’in Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde cezaevlerinde ağır hasta ve kendisine bakamayacak durumda olan 330 kişi bulunmaktadır. Sadece 2012 yılı içerisinde 260 kişi cezaevlerinde yaşamını yitirmiştir. Bu rakamlara göre Türkiye cezaevlerinde her hafta 5 mahpus hayatını kaybetmektedir. İHD Cezaevleri Komisyonu’nun 2013 yılı açıklamasına göre ise hapishanelerde kendilerinin tespit ettiği 154’ü ağır durumda 526 hasta bulunmaktadır. Bu hastalar arasında yürüyemeyen, eli tutmayan, yardım olmaksızın beslenemeyen ve hatta başını dahi hareket ettiremeyen birçok kişi bulunmaktadır. Bu kişiler Metris R Tipi hapishaneye sevk edilmektedir. Ancak hasta yakınlarının ifadelerine göre burası ise tam manasıyla toplama kampı gibidir. Normal hapishanelerde sağlıklı mahpuslar tarafından bakılan hastalar burada kendileri ile baş başa bırakılmaktadır. Sonuç olarak durumları daha da kötüleşmektedir. Ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliye olabilmeleri için gerekli olan iki şart adli tıp raporu, savcılıktan görüş istenmesi ve cumhurbaşkanı affı çok uzun bürokratik süreçleri kapsamaktadır. Bu nedenle çoğu mahpus başvuru süreçleri neticelendirilmeden yaşamlarını yitirmektedir. Şubat 2013’te kanuna ‘ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkûmun cezasının iyileşinceye kadar geri bırakılacağı’ hükmü eklenmiştir. Bu nedenle Mayıs 2013’e kadar 460 tutuklu ve hükümlü tahliye talebiyle başvuru yapmıştır. Fakat sadece 43 kişinin cezasının infazı geri bırakılmıştır. 417 kişinin talebi de reddedilmiştir. 14 kişi ise adli tıptan rapor beklerken cezaevinde hayatını kaybetmiştir. Bugün hala 113 hasta mahkûm Adli Tıp Kurumu raporu beklemektedir. Bütün bu veriler Türkiye’deki hapishanelerde bulunan ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin insani kriterlerden uzak, çok ağır şartlar içerisinde yaşam mücadelesi verdiklerini gözler önüne sermektedir. Bu bağlamda mevcut hali ile Türkiye hapishanelerinde bulunan ağır hastalara adeta bir insanlık dramı yaşatılmaktadır. Bu durum ne Türkiye’nin uluslararası düzeyde imzaladığı antlaşmalar ile örtüşmekte ne de demokrasi ve insan hakları ile bağdaşmaktadır. Bir ülkenin hapishaneleri o ülkenin vicdanıdır. Bu nedenle bu ağır tablo karşısında TBMM’nin inisiyatif alması ve bu bağlamda meclis araştırması açılması büyük fayda sağlayacaktır. 












TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA



Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

                                                                                                   
                                                                                                    
                                                                                                   

Pervin BULDAN
Iğdır Milletvekili







1) Bakanlığınıza bağlı kaç R tipi hastane hapishane bulunmaktadır?

2) Bu hapishaneler kaç yataklıdır ve toplamda kaç mahpus bulunmaktadır? Bu mahpuslardan kaçının durumu ağır düzeydedir?

3) Bu hapishanelerde toplamda kaç doktor bulunmaktadır? Bu doktorların kaçı uzmandır? Görev yapan doktorların uzmanlık alanları nelerdir? Bu doktorlar mesai günlerinde tam gün olarak bu hapishanelerde mi görev yapmaktadırlar?

4) Bakıma ihtiyacı olan hasta mahpusların bakımını kim yapmaktadır? R tipi hapishanelerde doktor dışında hangi çalışanlar bulunmaktadır? Bu çalışanların görev dağılımlarına göre sayıları kaçtır?
        




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder